Fiktiivinen opas esimiehille – Näin rakennat ‘digiajan’ kulttuurin

Voisiko tuota ISOA asiaa, johtamisen kulttuurin ja yritys- ja organisaatiokulttuurin, lähestyä näinkin – ohjeistamalla ensin unelma? Unelmasta rakentuneesta ohjeesta voisi poimia kohta kohdalta tavoitteita ja niitä kohti vieviä kehittämisteltäviä?

Tämä ei siten taida olla aivan ”klassinen” opas esimiehille ”tarkistuslistoineen”. Jotain hieman uutta tavoittelen. Oppaassa on melko voimakkaana vaikuttimena ideoivan ja ”vakavastikin” keskustelevan kulttuurin kasvattaminen ja jopa koko organisaation strategisen ajattelun kasvattaminen.

Hyviä lukuhetkiä toivottaen …

 

OPAS

Muutamia ohjeita avuksesi

että

jokainen päivämme olisi innostava ja

motivaatiomme korkea

jolloin

kaverin kanssa on hyvä olla!

 

Nämä asiat ovat meille kaikille yhtä tärkeitä tehtävästä riippumatta. Me teemme tämän yhdessä. Me emme korosta asemaa tai arvohierarkiaa vaan meille on tärkeää yhteinen menestys. Kun autat kaveria menestymään, autat samalla itseäsi ja meitä jokaista.

 

Ensin.

Muistathan pitää hyvää huolta itsestäsi. Kun pidät huolen itsestäsi, jaksat pitää hyvää huolta myös lähimmistäsi. Tämä heijastuu sitten kyllä myös täällä työssäsi ja työkavereissasi.

 

Jos sinulla on huono päivä, syystä tai toisesta, voisit kertoa siitä jollekin työkaverillesi. Teille molemmille tulee tästä parempi olo. Myös luottamus kaveria kohtaan lisääntyy. Jos et haluaisi kertoa syytä pahaan oloon, riittää usein se, että kertoo itsellään olevan nyt vaikean hetken. Muut osaavat tukea tällöin työtehtävissä paremmin.

 

Välttämättömät rutiinit.

Pyri hoitamaan välttämätön hallinnollinen tai vastaava rutiini pois alta mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman tehokkaasti. Älä jätä sitä odottavaa turhan takia odottamaan. Muista kuitenkin laatu tässäkin tekemisessäsi.

Kaikki ohjeet, prosessikuvaukset, dokumenttipohjat ja rutiineihin tarvittavat ohjelmistot löytyvät täältä: http://keksittyurli/valttamattomat_rutiinit.

 

Älä kuitenkaan, älä vahingossakaan, rutinoi keskusteluja, vaikka niihin liittyisikin lisäksi jokin hallinnollinen toimenpide.

Ihminen tarpeineen ei ole rutiini.

 

Luottamus. Merkitys.

On hyvä muistuttaa itseään aika ajoin, mistä luottamus rakentuu ja mitkä pelot ja epäilyt luottamusta heikentävät.

Seuraava kuva peilaa ihmisen erilaisia käyttäytymismalleja. Voimme huomata, että “väri” muuttuu kokemuksen myötä, erilaisissa elämäntilanteissa ja työelämän tehtävien muuttuessa. Meissä jokaisessa on jokaista väriä, toteutamme erilaisia käyttäytymismalleja päivittäin eri tilanteissa ja eri painetasoilla.

Yrityksemme ja organisaatiomme rakentuvat näistä elementeistä, näistä käyttäytymismalleista. Me yksilöt olemme tuo organisaatio, yhdessä. Meissä asuvat nuo kaikki pelot, itsessämme ja työkavereissamme. Tehtävämme on hoitaa pelot pois huolehtimalla motivaatiotekijöistä kaikilla väreillä.

 

Me emme taistele pelkoja vastaan organisaatiorakenteilla, ohjeilla ja määräyksillä. Me rakennamme luottamuksen luomalla asioille merkityksen ja tätä kautta ymmärryksen.

 

Luottamuksen johtaminen - Petri Hakanen

 

Strategia. Tavoite. Merkitys. Tulos.
Ideointikyvykkyytemme.

Merkityksen, ymmärryksen ja luottamuksen rakentamisessa pidämme tärkeänä toimintalähtöisyyttä ja idealähtöisyyttä.

Strategisesti tarkastelemme tekemisiämme aina kuin suinkin mahdollista vähintäänkin seuraavista näkökulmista:
(1) ideat, (2) toimintatapa ja -kulttuuri, (3) strategia ja visio,
(4) innovaatiot ja kehittäminen,
(5) suorituskyvyn johtaminen.

Vaikka tuemmekin jo ideoiden käsittelyä ja innovaatiotoimintaamme sekä menetelmin että järjestelmin, lähtee onnistuminen meistä itsestämme. Ole avoin ideoille, jotka sinulle esitetään ja joiden käsittelyssä olet mukana.

Pyrimme kierrättämään ideat mahdollisimman laajasti, jotta saisimme ideoista irti mahdollisimman paljon. Ideoihin jää piileviä voimavaroja, jos ne jäävät kahdenkeskisiksi puhumattakaan sisällesi jääneistä.

Suorituskyvyn ja luottamuksen johtaminen - Petri Hakanen

 

Näin toimien pääsemme jo pitkälle!

 

Terve kriittisyys on enemmän kuin toivottavaa. Muuten ei tämä homma ohjetta pidemmälle lennä!

 

Seuraavana esitämme sinulle vielä ”terveen strategisen kriittisyyden” kysymysmallin. Näillä kysymyksillä, tällä mallilla, pyrimme tukemaan kaikkea kehittämistoimintaamme. Tämä kysymyspatteri muodostaa työkalun sen toimintakulttuurin rakentamiselle, johon me uskomme menestyksemme.

13 isoa kysymystä - Petri Hakanen

 

Me luotamme sinuun. Sinä voit luottaa meihin.

 


 

Luethan myös http://www.hakanen.eu/blog/2015/10/luottamuksen-johtaminen/

qr-koodi Petri Hakanen käyntikortti

Kirjoittaja on yrittäjä ja konsultti Petri Hakanen Oy:ssä ja toimii tietojohtamisen osaamisyhteisön TDWI Finlandin puheenjohtajana – tietoammattilainen, johtaja, ja Tiedolla Johtamisen puolestapuhuja ja toteuttaja – Konsultti käytettävissäsi, johtaja vuokrattavissasi.

Published on: Oct 16, 2015 / Petri Hakanen