Erittäin hienoa ja aurinkoista elokuun ensimmäistä päivää! — Some predictions

Hei! Pyrin tässä herättämään teitä “kesätorkuilta” verkostoitumisen merkeissä.

On ollut tosi hieno kesä täällä eteläisessä Suomessa ainakin, jos ja kun auringosta ja lämmöstä nauttii. Saahan nähdä, saammeko toistuvasti nauttia nyt tulevaisuudessa näistä helteisistä kesistä ja lumisista talvista. Minä uskon, että saamme! Puita ja sähköja katkovat myrskyt lienevät pysyvästi hinta, joka tästä huvista sitten maksetaan. Ilmasto on muuttumassa, ei epäilystäkään. Vai onko jollaikulla epäilys, että tämä on vain sattumaa? Onko jollakulla “kone” käytettävissään luotettavammalta tuntuvaan ennustavaan analytiikkaan kuin minun aivomyrskyni?

Ennustamisen tekee mielenkiintoiseksi ennakoimattomuus toteutuspäässä. Liiketoiminnan ennustaminen on keskeistä nykyään. Kuitenkin ihminen ja päättäjä on intuitiivinen. Kuinka usein me teemme intuitiomme perustuen nk. järjenvastaisen päätöksen, ja aika usein se jopa toimii. Kukaan ei voi jälkikäteen tietää, toimiko se paremmin, mutta voidaan todeta ainakin toimivaksi. Aika usein puhtaaseen käytettävissä olevaan faktaan perustuen päätöksen ja seuraavan toimenpiteen tekeminen on vaikeaa tai mahdotonta. Joka johtaa päättämättömyyteen, joka mielestäni on liiketoiminnankin johtamiselle erityisen vaarallista. Tilanne, jossa ei vielä voi päättää mitään ja jäädään odottamaan jatkuvasti lisä- ja lisäselvityksiä, jarruttaa. Turvallisuus ja mukavuus menee tällöin tahdon edelle. Tässä tulee mukaan ihmismielen ylivoimaisuus. Me voimme tehdä päätöksiä perustuen äärettömän moniin signaaleihin ympäristössämme ja erityisesti perustuen tahtotilaamme. Me voimme uskoa ja toimia niin kauan kuin kukkaromme antaa mahdollisuuden ja emme pelkää tahtoa enemmän ympäristön tuomiota ja epäonnistumista.

Onkohan luonnon toiminnassa jokin samantyyppinen vaikutin kuin ihmismielen intuitio? Tai voisiko olla mahdollista tulevaisuuden äärettömällä tietojenkäsittelyvoimalla joskus ennustaa jopa Suomen ensi kesän sää oikein? Se nähdään sitten hetken kuluttua tulevaisuudessa. Nyt Petri ennustaa ja uskoo hyviin kesiin ja talviin, nautitaan niistä.

Published on: Aug 1, 2010 / Petri Hakanen