IHMINEN vai PROSESSI?

IHMINEN vai PROSESSI? NYT SE ON AUKI. NYT SE ON KIINNI. Ovi uteliaalle.

UTELIAISUUDEN JOHTAMINEN Ideoiva ihminen on utelias luonnostaan, mutta kuinka utelias on “systeemimme”?

Ottaako systeemi uteliaan vastaan, ja vastaako systeemi ihmisen uteliaisuuteen myötä- ja vastauteliaisuudella?

Ihminen vai prosessi? Jos molemmat, niin, miten?

Miten tämä voisi liittyä johonkin tietojohtamiseen tai uuvuttavaan termiin data.strategia? Mitä väliä?

Funtsin. Jos innostunut uteliaisuus torjutaan tai passiivisesti lannistetaan, romuttaa se myös luottamuksen ilmapiirin  luottamuksen johtaminen.

Ajattelen tätä vähän “ketjuna”: suorituskyvyn johtaminen, luottamuksen johtaminen, uteliaisuuden johtaminen.

Meillä on klassisesti “systeemeissämme” vain ajoittaisia aikaikkunoita, jolloin uteliaisuudelle on tilaa. Yleensä “ideointivaiheessa” tai suunnitteluvaiheessa. Kun on “ryhdytty toimeen”, uteliaisuus voidaan kokea häiritsevänä ja vääräaikaisena.  Ideoiva ihminen ei kuitenkaan osaa olla ideoiva vain tiettynä aikana käskettäessä. Kulttuurikysymys siis. Mutta myös toimintatapoihin liittyvä tiedon käsittelyyn liittyvä kysymys.

Suorituskyvyn johtaminen tietoon perustuen jää pahasti vajaaksi, jos meillä ei ole dataa luottamuksesta eikä uteliaisuudesta. https://www.youtube.com/watch?v=jC6rtq1a6NI

“Klassisen” prosessioptimoinnin ja prosessidatan oheen on nyt tullut paljon uusia mahdollisuuksia kerätä ja analysoida prosessin ympärille muodostuvaa kokemusta, esimerkiksi asiakaskokemusta ja enenevässä määrin ymmärretään nyt myös panostaa oman palvelutuotannon henkilöstön kokemuksen oikea-aikaiseen analysointiin.

Hannu Rokka (DNA) postaa Kauppalehdessä 6.9.2017: Yksi isoimmista haasteista muutostilanteissa on ihmisten osallistuttaminen, kuuleminen sekä avoimuus.

Niinpä. Me olemme pienestä kasvaen oppineet, että pitää “osallistuttaa”. Tämä on leivottu sisään sekä “klassisiin” että moderneihin virtauksiin ja menetelmiin. Mitä sitten? Minulla ajatukseni kiertää aina hetkeksi sinne “toiselle puolelle” uusia näkökulmia katsastamaan. Niin, me kyllä “osallistutamme”, mutta vain silloin, kun menetelmämme määrää. Osallistutettava haluaisi kuitenkin “osallistua”, jatkuvasti.

NYT SE ON AUKI. NYT SE ON KIINNI. Ovi uteliaalle.

systeeminen-uteliaisuus- Petri Hakanen


Olen yrittäjä-konsultti Petri Hakanen Oy:ssä ja toimin myös tietojohtamisen osaamisyhteisön TDWI Finlandin puheenjohtajana – ammattilainen tiedonhallinnan sovellusalueilla: tiedolla johtaminen, kehittämistoiminta sekä toimenpiteiden kytkeminen organisaation strategiaan ja tavoitteisiin. – Käytettävissäsi

Operational Intelligence meets Strategic Change

Published on: Sep 7, 2017 / Petri Hakanen