Data-arkkitehtuurit kuten #DataMesh kiinnostaa. #DataGovernance ei niinkään.

Täällä verkoilla huomaa, että #datagovernance on TYLSÄÄ! Ei kiinnosta 😉 Mutta. Data- ja sovellusarkkitehtuurit kiinnostavat. #datamesh on TOSI KIINNOSTAVA, eikö vain. Monoliittinen vs. hajautettu, Data Mesh.

Arkkitehtuuri ja governance ovat toisensa kaverit. Ne kulkevat aina kimpassa. Erottamattomat. Mieluiten ne kulkevat rinnan. Kumpikaan ei etuile. Ystäviä kun ovat.


Esimerkiksi. Kun arkkitehtuurissa halutaan vahvistaa data-domain keskeistä ajatusta [mm. tietomallit, luokittelut, standardit, tiedon käyttö ja masterointi], halutaan selkiyttää datan omistajuus ja osaaminen [data ownership, data stewardship] kyseisen datajoukon käsittelyketjussa [mm. data lineage, metadata], niin Data Governance menettelyt antavat näihin parhaat koetut käytännöt toteutukseen ja läpivientiin organisaatiossa. Data-alusta [data-platform] datateknisine ratkaisuineen hoitaa datan tuotantoketjun, kun taas data governance -käytännöt muokkaavat ihmisten ja organisaation ajattelu- ja toimintamalleja siten, että tavoiteltu arvo ja hyöty saavutetaan.


Kirjoittaja toimii konsulttina yrityksensä Petri Hakanen Oy kautta. Petri on myös tiedonhallinnan osaamisyhteisön ja yhdistyksen TDWI Finland ry puheenjohtaja. Petrin mielenkiinnon alueita ovat johtamismallien, liiketoiminnan ja tiedonhallinnan kehittäminen ja toimenpiteiden linkittäminen organisaation strategioihin, tavoitteisiin ja kyvykkyyksiin.